De modelauto hobby

Posted on
mr green

mr green Ik weet zeker dat velen van jullie met veel plezier modelauto’s hebben verzameld, en waarschijnlijk nog steeds verzamelen. Dat is geen verrassing. De liefde voor auto’s vertaalt zich in de liefde voor modelauto’s. Dit is een kenmerk van veel autoliefhebbers.

Waarschijnlijk hebben de meeste autoliefhebbers het liefst al hun favoriete auto’s in hun bezit. Helaas is dit voor velen financieel niet helemaal haalbaar. Dit komt overigens ook doordat ze veel auto’s hebben die tot hun favorieten behoren.

Het verzamelen van modelauto’s biedt dus een perfect mogelijkheid om de interesse in auto’s en in verschillende modellen te voeden. Veel auto liefhebbers hebben tientallen of zelfs honderden modelauto’s. Veel liefhebbers besteden veel tijd aan het schoonmaken en bekijken van de modelauto’s. Het is een hobby en aan een hobby besteed je veel tijd.

Ze gaan langs beurzen en winkels waar modelauto’s worden verkocht. Ze zoeken naar een model dat hen aanspreekt en kopen het. Het is namelijk geen dure hobby. Modelauto’s kunnen vaak al voor enkele euro’s of tientallen euro’s worden gekocht. Behalve natuurlijk speciale modellen en handgemaakte modellen. Deze kunnen duurder zijn.

Mijn eigen ervaring met modelauto’s

Wanneer ik naar mezelf kijk, heb ik altijd een voorliefde gehad voor auto’s. Al klein kind speelde ik al met autootjes. Ik had een speciale bak met auto’s om binnen mee te spelen en een bak met auto’s om buiten mee te spelen. De laatste bak bestond natuurlijk uit auto’s die al op een bepaalde manier waren beschadigd. Mijn favoriete auto’s zaten in de binnenbak.

Ik kreeg speciaal speelgoed voor mijn verjaardag. Bijvoorbeeld wegen om een wegennetwerk te bouwen voor de auto’s. Of een parkeergarage, wasstraat, politiebureau, enzovoort. Ik vond alles leuk om mee te spelen, zolang het maar auto’s waren.

Toen ik een bepaalde leeftijd had bereikt, ik vermoed rond mijn tienerjaren, kreeg ik interesse in modelauto’s. Modelauto’s zijn met name om naar te kijken, niet om mee te spelen. Vandaar dat een bepaalde minimumleeftijd van toepassing is voordat er een interesse in modelauto’s kan ontstaan.

Ik heb zelf een abonnement gehad op een tijdschrift waarbij ik elke maand een modelauto kreeg toegestuurd. In het tijdschrift werd er vertelt over de auto en tegelijkertijd kon je de modelauto bewonderen. Ik heb op deze manier erg veel bijzondere auto’s kunnen verzamelen.

Tegelijkertijd verzamelde ik modelauto’s van een groter model. Ik verzamelde verschillende soorten en merken. Met name merken die mij aanspraken kocht ik of kreeg ik voor mijn verjaardag. Ik vond ze mooi om naar te kijken, maar ik speelde er ook regelmatig mee. Voorzichtig dan om ze niet te beschadigen. Toch kon ik als tiener het niet laten om er alleen naar te mogen kijken en moest ik er ook mee kunnen spelen.

Dan krijg je al snel je favoriete auto’s. Bij mij waren dit de sport edities. Met name modellen uit de jaren ’50, ’60 en ’70 behoren tot mijn favorieten. De vormgeving van de auto’s uit die jaren is erna niet vaak geëvenaard, naar mijn idee. Moderne auto’s lijken te veel op elkaar. Er mist creativiteit, vernieuwing en wellicht ook het talent om een auto te ontwerpen die aanzienlijk anders is en daadwerkelijk ‘mooi’ is, al is dit wellicht subjectief.

Ons kleine kikkerlandje heeft veel eigen merk auto’s.